We’ve come today to have a look at how the construction is going on the community centre. Some of the trustees and management committee of the Leeholme and Coundon Community Centre have come to see what we’re doing here on site, to see how progress is going, we’ve seen one of the glulam beams go in today, so it’s a really exciting point to see a vertical element of that structure coming up We’ll be building it as it was originally built, as the Leasingthorne Miners Welfare Hall and Community Centre. So we’ve been working with the community group since the start of the project from the moment we identified that this was the community centre that we wanted to replicate we’ve been in touch with them since then, we had a conversation with one of the trustees, and we had to reassure them that we didn’t want to take away their building, and that we wanted to replicate really. If you have a look at it, it’s absolutely beautiful, the arches that you can see when you walk in the hall, it’s got a wonderful atmosphere, there’s lots of space that the museum can use to welcome visitors and community groups to use at the museum. Through Remaking Beamish we wanted to get a regional spread of buildings, and this one comes with an amazing story, so it was actually paid for by the miners at Leasingthorne pit so it enables us to take that mining story into the 1950s as well, so that you can experience the museum through different cross-site themes so from the gin pit to the community centre, to the coal heap, so it was the right choice for the museum. I think it’s fantastic that its being replicated at Beamish and it’s given it a new lease of life back in Leeholme as well, and obviously all the groups have been involved with helping the replication and giving the information, so I think that’s a really good thing. I think it’s going to be lovely for everyone in the villages to come here, to see their hall being replicated I think it’ll be very interesting for the children to see that, because the children in Leeholme use the hall well and it’ll be lovely for them to come here and see it. The community centre as we know was built by Leasingthorne miners and its original name was Leasingthorne Miners Welfare Hall  and they built it via deductions from their wages at a shilling per week which they obviously felt like they needed something like that it was during the time when community centres were expanding and every group of people had their own community centre and all the things that have happened to us since we took over the hall, the council were going to close the hall, it was one of these asset transfers, and if the community didn’t take it over and run it, and fund it, then it was going to close. So all of the things that have happened since we’ve all worked together and taken the hall have been positive and this is one of the… {Sniffle} you’ll have to edit that out… this is one the best things, it just culminated in all of this. It’s really good. We worked with people across the North East to select buildings for the Remaking Beamish project what we wanted with the community centre was a building that was aesthetically interesting was the right size and had an active community already working with it, so that we had a group to engage with and work with on the project together, it’s very much a partnership and what we want to see with this community centre is it being used by the community of Beamish if you like, so people bringing in groups and activities to run in the centre but over the next few years we’ll focus on using this space as a place to engage with the project and the communities so we can tell people what we’re doing on site you’ll be able to access the community centre through a separate entrance without having to come through the main site and that gives us a really good space to tell visitors about the exciting project that we’re working on here. The community centre is mainly a timber structure, so glulam uses spruce because it needs to be bent so you can see the curve at the bottom is created by sticking together several layers of spruce, this is a very efficient material and it gives you a lot of strength and this is how it was done in the 50s as well, we’re replicating the techniques as far as possible and then the rest of the frame is a simpler timber frame  and we clad that again in timber before we go in to the building to complete the fit out. Originally we were going to start building on this side of the site and working our way across really from the buildings closest to the existing Town, but for various reasons we don’t want to complete the Cinema first  and the Terrace will take a bit longer to do so the community centre being a quick building to get completed is an excellent space to engage with visitors about the project. Remaking Beamish is an £18m project and it’s really thanks to National Lottery players that we received £10.9m from the Heritage Lottery Fund. This is enabling us to develop the museum. So Remaking Beamish will see an expansion of our Georgian area  to look at telling a more complete story of everyday life in the North East within that there’s a coaching inn which people will be able to visit and find out about the postal system about communication and travel in the 1820s and it will also be somewhere that people can eat, drink and stay overnight so it’s quite an exciting development for the museum. We also have Joe the Quilter’s cottage which will be opening later this year. And then we’re building a 1950s Town and Farm and it enables the museum to move more back into living memory and when that happens it’s an exciting opportunity for generations of families and visitors to share memories and stories together in spaces that are familiar to them so the 1950s Town incorporates the community centre that you can see going up behind me we have shops, one which is incorporating the Bishop Close street which Norman Cornish lived in we will have housing, leisure facilities, a bowling pavilion, a cinema that we’re moving from Ryhope so there’s a huge variety of things that people will see when they visit the museum.